Exempel på föreläsningar av Pia Sehm:
 

Skilj dig - men gör det ordentligt!

Många släpper kontrollen över den privata ekonomin till sin man/maka efter några år i det trygga familjelivet. Men vad händer om äkta hälften eller sambon drabbas av en 40-årskris eller du blir ensamstående av någon annan anledning? Så här förbereder du dig för ett liv utanför äktenskapet/parekonomin, och så här blir det om du inte förbereder dig. En föreläsning som motiverar dig att ta tag i de där tråkiga ekonomiska sakerna som du vet att du borde!
 

Jämförelsedjävulen - från vaggan till graven

För inte så många decennier sedan mätte och jämförde aktade vetenskapsmän storleken på människors skallar och pannor och hävdade att det visade något om individens intelligens och förmågor. Vi tycker att vi har kommit långt ifrån sådana dumheter idag, men det är inte helt sant. Från första besöket hos barnmorskan, till mätning och vägning hos barnavårdscentralen, vidare upp i skolan med betyg och för det tydligaste exemplet - uppvisande av våra perfekta familjeliv på sociala medier som Facebook. Jämförande genomsyrar våra liv och det här är föreläsningen som pekar på vad det kan göra med vår identitet och vårt självförtroende.
 

Den dysfunktionella familjen

Allt fler får diagnoser och i viss mån hjälp för sina psykiatriska och neuropsykiatriska funktionshinder, och i bakgrunden står en eller flera lojala anhöriga som delar glädje och sorg, och som i många fall kämpar för att stötta och guida till vård och samhällsinsatser. Hur gör man för att överleva vardagen med kaos, aggression, oförutsägbarhet och depression? Vilken hjälp kan man få av samhället? Och hur tar man fram det bästa med dessa underbara dysfunktionella roliga människor och de relationer som de erbjuder?
 

Empatiskt ledarskap och lågaffektivt bemötande

Kärt barn har många namn, och inom exempelvis buddhismen är det inget nytt att säga att medkänsla och förmåga att leva sig in i andra varelsers situation och känslor är vägen till harmoni. Men hur gör man i praktiken? Hur ska jag tänka när chefen är dum, medarbetaren gnäller och tonåringen i bästa fall morrar och slår igen dörren framför näsan på dig. Och hur lär jag mig det mest grundläggande - att visa empati för mig själv? Det här är föreläsningen som ger exempel och redskap för vardagliga situationer, med inspiration av filosofin Non Violent Communication, NVC, även kallat Giraffspråket.

 
Är kris utveckling?

Kanske ibland, men det kan också vara outhärdligt, oönskat och fullständigt deprimerande. Ändå måste du anpassa dig, och hantera det som händer efter bästa förmåga. En föreläsning om hur det är att tappa förmågan att tala, läsa och skriva, om att förlora sin identitet och pussla ihop den igen, och om acceptans och att hitta tillbaka till den man vill vara.

 

Mer om Pia Sehm:

Pia Sehms föreläsningar är precis som livet självt - sorgliga, glada och hoppingivande - och handlar om hur man överlever när inget blir som man har tänkt och man egentligen inte har några krafter kvar för att klara av dagen. Om hur en död grävling, ett par poliser från insatsstyrkan och ett alldeles vanligt Svenssonliv kan knuffa dig i rätt riktning när du minst av allt anar det!

Mitt i livet som journalist och en hårt arbetande profil på TV4s Ekonominyheter drabbades hon av en allvarlig hjärnsjukdom med stora konsekvenser för tal, minne och andra hjärnfunktioner. Idag lever hon ett fullt fungerande liv i det som hon själv beskriver som ett knasigt kaos av människor med neuropsykiatriska funktionshinder och annat som inte får synas i vårt samhälle där alla strävar efter perfektion, framför allt efter en perfekt yta att visa för andra.

”När jag slutade sträva efter att allt ska vara så normalt hela tiden blev livet enklare, även om det fortfarande ger mig citroner utan att jag har den minsta längtan efter citronsaft!”  Så beskriver Pia Sehm de händelser som har tagit henne dit hon är nu - livet är inte perfekt men det funkar och är för det mesta väldigt kul.
Pia Sehm driver två företag inom mediabranschen, föreläser och har gett ut en bok om skilsmässor - ”Skilj dig men gör det ordentligt”, en praktiskt vägledning om skilsmässans olika steg, och konkreta tips om vad man ska tänka på både juridiskt, ekonomiskt och känslomässigt. Förutom detta arbetar hon som journalist bl a på TV4 samt utbildar sig inom Non Violent Communication, NVC, som även kallas Empatiskt Ledarskap eller Giraffspråket.